Logo

Keurmerk Mensgerichte Organisatie

Interview met Annemieke Siebrand, HR & Legal Manager Van Oers & Nick Gougon, People Analytics Consultant Nolost

"Dit certificaat maakt de mensgerichtheid van Van Oers meetbaar."


Bevlogen je werk doen, in een sfeer die óók gezellig is. Dát is werken bij Van Oers. Het recent behaalde keurmerk Mensgerichte Organisatie onderstreept dit. 

De waarde van een keurmerk

Annemieke Siebrand, HR Manager bij Van Oers, vertelt over de waarde van het keurmerk Mensgerichte Organisatie: "Onze business bestaat uit mensen. Zij bepalen het succes van onze organisatie. Het certificaat van Nolost is een manier om de mensgerichtheid van Van Oers meetbaar te maken. Het zegt iets over de energie en bevlogenheid waarmee onze medewerkers werken, maar het laat ook zien dat we een lerende organisatie zijn."

Medewerkers tevredenheidsonderzoek

Aan het keurmerk ging een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) vooraf. Nick Gougon was als People Analytics Consultant vanuit Nolost bij dit onderzoek betrokken. "Bij Van Oers werken heel bevlogen mensen", zegt hij, "die zich thuisvoelen in de cultuur, die niet al te corporate is." 

Keurmerk mensgerichte organisatie

Van de bijna 500 medewerkers die bij Van Oers werken, vulde 90% de vragenlijst van Nolost in. 
Nick: "Dat is een extreem hoge score. Medewerkers voelen zich binnen Van Oers kennelijk veilig genoeg om feedback te geven. Dat blijkt ook uit de score op ‘veilig werkklimaat’; die is maar liefst 89%."

Een veilig werkklimaat (89%) is één van focusgebieden binnen het onderzoek. Andere thema’s zijn: 

  • Betekenisvol werk: 78%
  • Persoonlijke regelruimte: 75%
  • Ontwikkeling en groei: 80%
  • Empathisch leiderschap: 81%
  • Doelgericht en ondersteunend leiderschap: 68%

Annemieke: "Een supermooie score om trots op te zijn; de bevlogenheid van medewerkers is heel hoog binnen Van Oers. Tegelijkertijd zijn er altijd verbetermogelijkheden. Zo hebben we de laatste jaren stevig ingezet op Constructief Leiderschap. Naar aanleiding van het MTO en uitrol van de mensgerichte organisatie hebben we een nieuw leiderschapsprofiel opgesteld. Dit profiel is gericht op constructief leiderschap. Ook onze nieuwe kernwaarden zitten daarin. Constructief Leiderschap bestaat uit twee belangrijke onderdelen: Empathisch Leiderschap en Doelgericht & Ondersteunend Leiderschap."
 

Typisch Van Oers – direct opvolging

Nick: "Typisch Van Oers is dat zij direct opvolging geven aan de resultaten vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zo zijn er meerdere werksessies in samenwerking met Nolost georganiseerd om samen met medewerkers de resultaten uit het onderzoek om te zetten naar actieplannen. Van Oers kiest voor twee sporen: kleine makkelijk realiseerbare verbeteracties op korte termijn in combinatie met strategisch bijsturen op lange termijn."

Annemieke: "Een voorbeeld van zo’n kleine verbeteractie is stilstaan bij successen. Dat gaan we bijvoorbeeld meer doen met het organiseren van successenlunches en een successenbox. Daarnaast zijn we gestart met een vitaliteitsproject onder de noemer ‘Heb jij het voor elkaar?’. Dat doen we vanuit onze strategie: een laag verzuim en een hoge medewerkerstevredenheid."
Nick: "Net als bij veel andere organisaties is de ervaren werkdruk bij Van Oers hoog. Het verschil is alleen dat Van Oers het niet alleen constateert maar er ook daadwerkelijk iets aan doet.  Bij veel organisaties blijft het vertalen van inzichten naar acties achter. Juist door concreet acties te ondernemen, doe je als organisatie een investering die zich terug gaat verdienen. ‘Van resultaatgericht met mensen als middel, naar mensgericht met resultaten als gevolg’ noemen wij dat. Van Oers heeft dat duidelijk in het DNA zitten. Dat blijkt onder andere uit de video waarin medewerkers aan het woord zijn over het werken bij Van Oers."
 

Weten wat er speelt bij medewerkers

Van Oers herhaalt het medewerkerstevredenheidsonderzoek elke twee jaar. Annemieke: "Van Oers werkt al langer met Nolost samen op het gebied van medewerkers- en organisatieontwikkeling Dit door hun aanpak: Nolost biedt de mogelijkheid tot certificering en geeft ons tevens de ruimte om het op onze eigen Van Oers-manier te doen. Zodoende konden we aan de standaard Nolost vragenlijst ook eigen vragen toevoegen over onder meer constructief leiderschap." 

"Van Oers constateert het niet alleen maar doet er daadwerkelijk iets aan."

Werken bij Van Oers

Een groot deel van de medewerkers van Van Oers beveelt de eigen organisatie bij anderen aan als leuke werkgever. De Employer Net Promotor Score (ENPS) is 38. Nick: "Het scoreverloop van ENPS gaat van -100 (zeer negatief) tot 100 (zeer positief). Een score van 0 is positief, een score boven de 10 is goed en een score boven de 30 zien we niet vaak en is zeer goed."

Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkel- en loopbaanmogelijkheden bij Van Oers? Neem direct contact op met Wendy Snel-Lutt, recruiter.
 

Heb je vragen?

Maak de volgende stap (of de eerste stap) in je carrière bij Van Oers. Ontdek wat bij je past, samen met onze recruiter Wendy. Je kunt haar appen, bellen of mailen.

06-20710724w.snel@vanoers.nl
Contactgegevens
werken@vanoers.nlBredaseweg 1174872 LA Etten-Leur
Voor elk moment in je carrière

Logo
PrivacyverklaringCookiestatement
Lid van brancheorganisatie NOB
Certification Logo